slogan

Закаляване

     Закаленото стъкло е направен от нормално стъкло чрез термичен процес на закаляване, като стъклото се нагрява до 700 градуса в пещ, след което бързо се охлажда. Тази обработка на стъклото увеличава механичната якост на удар и натиск, неравномерните натоварвания, температурни колебания и др. Закаленото стъкло може да се познае като се гледа под определен ъгъл, при който ясно се виждат петна с цветни отенъци на дъгата и това са така нар. нютонови кръгове. Напълно закаленото стъкло е от 4 до 5 пъти по-силно от не закалено стъкло на същата дебелина. Използването на закалено стъкло в обществени сгради гарантира безопасността както на  служители, които работят там, така и на посетители.
Закалените стъкла се чупят трудно. При силен или рязък удар се нарушава равновесието на слоевете - закаленото стъклото се разпада на малки безопасни частици, които нямат остри ръбове и не порязват. Така значително се намалява вероятността от наранявания и ако има такива, то те са повърхностни. Това свойство и тази характеристика на закаленото стъкло го прави безопасно стъкло.

Закалено стъкло се разпада на  малки частици когато се счупиПриложения;
Врати и витрини, стъклени стени, фасади, капандури, прозорци, паравани, парапети, мебели, игрища, телефонни кабини и др.