slogan2

Useful

How to reduce heating coast?

Нашият опит ни е показал, че от 15 - 50% са загубите на топлина  през прозорците (дограмата и остъкляването) в жилището.
Прозорецът губи топлина по-редица начини:

Loss heat shame

 • Около 2/3 от енергийните загуби на стандартен прозорец са чрез радиация през самото стъклото. Вътрешното стъкло на единичен стъклопакет поглъща топлина от стаята и го предава чрез проводимост и конвекция към външното стъкло, и така навън;
 • Топлината се провежда чрез рамката на прозореца или около нея. Скоростта на проводимост (U-стойност) се ръководи от материала на рамката (дограмата) и камерите;
 • Изтичането на въздуха има голям принос за загубата на топлина и от съществуваща по-стара, зле направена или недобреуплътнена дограма.

Енергоефективното остъкляване на практика означава ефективно регулиране на енергийния поток вътре в сградата. Това е особено важен фактор в ситуация на криза и непрекъснато увеличаващите се цени на електроенергията. Стъклопакетът трябва да осигури благоприятни и безопасни условия на живот в помещението, като подобрява своите шумо– и топлоизолационни качества, както и да регулира преминаващата през него слънчева светлина. Условно ефективното остъкляване е енергоспестяващото.  Характеризира се с нисък соларен фактор, висока пропускливост на светлина и ниски стойности на коефициент на топлопреминаване. От голямо значение е и географското положение на сградата – в планински, морски регион или в града. Важно е да се знае и какъв е климатът и интензитетът на слънчевото греене, за да се направи точен подбор на стъклата. Енергийната ефективност се увеличава в зависимост от броя на стъклата в стъклопакета, от вида им, както и на вида на запълване, който осигурява изолация вътре в кухината между стъклата (въздух или газ). Замяната на сухия въздух в стъклопакета с газ най–често Аргон, води до намаляване коефициентът на топлопреминаване с 0,2–0,3W/m²K, което води до подобряване на енергийната ефективност на стъклопакета.

Най-добра енергоефективност може да се постигне с троен стъклопакет.

Колкото по-ниски са стойностите на коефициента на топлопредаване-U, толкова по-малки са топлинните загуби, и съответно разходите за отопление.

What kind of window AL or PVC to choose?

 Предимства и недостатъци:

PVC ДОГРАМА

Предимства:

 • Поливинилхлоридът има по-нисък коефициент на топлопроводимост, което значи, че задържа по-успешно топлината в помещението, доколкото това зависи от профила (площта на профила е средно около 15-20% от тази на целия прозорец )
 • PVC дограма се изработва и монтира по-лесно, заради самия материал, който, е по-мек и гъвкав от алуминия.
 • PVC дограмата изисква минимална поддръжка – не се нуждае от боядисване, третиране със специални препарати, а просто от измиване с мека кърпа и сапун.
 • Изработката на PVC профилите изисква по-малко инвестиции, което в края на краищата понижава цената на дограмата.
 • PVC кондензира влагата по-трудно от алуминия. Така или иначе при влажност в помещението над 60% влагата кондензира трудно върху профила и лесно върху стъклопакета, студените стени и ъгли.
 • PVC позволява поставяне на обков с многоточково затваряне на достъпна цена. Този тип обков, освен противовзломен ефект, дава възможност за по-прецизно настройване на пантите и предотвратяване на ефекта "духа ми от дограмата".

Недостатъци:

 • PVC старее по-бързо от алуминия. По същата причина е и по-податлив на капризите на климата и при големи температурни амплитуди структурата на материала се нарушава и профилът се изкривява.
 • Вследствие на дълго излагане на силно слънце по-некачествената (т.е. най-евтината) дограма пожълтява.
 • PVC профилът има голямо линейно разширение - 2-3 мм на метър (в зависимост от произхода и още по-голямо).

AL ДОГРАМА

Предимства:

 • Алуминият е неподатлив на големите температурни амплитуди по нашите географски ширини – от крайно горещото лято до минус 20 градуса през зимата. Тоест структурата на алуминия не се нарушава с течение на времето.
 • Алуминият не променя външния си вид през годините.
 • Не се нуждае от никаква поддръжка, освен елементарно почистване.
 • Здравината на този материал позволява сложни решения като окачени и структурни фасади, покривни конструкции, зимни градини.
 • Малко по-скъпият вариант на алуминиева дограма - с прекъснат термомост - доближава топлоизолационните й характеристики с тези на PVC. "Термо" алуминият позволява поставянето на механизми с многоточково затваряне, с възможност за фина настройка на отваряемите части.
 • Aлуминиевата дограма, можете да я продадете на 30% от стойността на новия профил, което е немислимо при PVC.
 • С алуминиева дограма имате практически неограничен избор на цветове.
 • Стандартният профил с прекъснат термомост позволява поставянето на 12 вида стъклодържачи за 6 вида стъклопакети, докато PVC профилите ограничават дебелината на стъклопакета до 2-3 вида.
 • Алуминият не съдържа токсични вещества и е пожаро- и земетръсоустойчив.

Недостатъци:

 • Алуминият е по-енергоемък продукт и съответно по-скъп от PVC.
 • Алуминият е по-студен материал и по-лесно кондензира влагата.
 • Некачествената алуминиева дограма (ще я познаете по ниската й цена), поставена в среда с висока соленост (край морето, например), дава неприятен ефект – по повърхностния й слой се появяват шупли.

What kind of glass to choose for window?

    Географското положение на сградата, климата и интензитета на слънчевото греене са от същественно значение, при избора на стъклопакет за да се направи точен подбор на стъклата. Енергийната ефективност се увеличава в зависимост от броя на стъклата в стъклопакета, от вида им, както и на вида на запълване- газ или въздух, който осигурява изолация вътре в кухината между стъклата. Замяната на сухия въздух в стъклопакета с газ най–често Аргон, води до намаляване коефициентът на топлопреминаване с 0,2–0,3W/m²K и подобрява енергийната ефективност на стъклопакета.

 За северни(североизточни, северозападни) изложения се препоръчват нискоемисийно стъкло (ка). Функцията на "ка" стъклото е да пропуска UV лъчите в една посока, т.е навътре. След като предметите в стаята се нагреят те започват да отделят топлина, но стъклото не я пропуска на вън.Нискоемисийното стъкло може да причини претопляне на помещението през лятото, тъй като навлязлата слънчева топлина се задържа ефективно вътре и има опасност от настъпване на парников ефект.

 За източни, западни и южни изложения е желателно да се използва "четирисезонно" - мултифункционално стъкло. Този вид стъкло пази от изгарящите слънчеви лъчи през летния период и възпрепятства излизането на топлината от помещението през зимния период, предлагайки целогодишен конфорт. Използването на този вид стъкла води до избягването на конденз. Също за  южни помещения е препоръчителна комбинация от външно слънцезащитно и вътрешно нискоемисийно стъкло.

 При остъкляване на места с много посетители водеща е безопасността от нараняване при счупване на стъклото. Използват се  безопасни стъкла - закалено  или  ламинирано( триплексно) стъкло. Закаленото стъкло има 4-5 пъти по-висока якост на огъване от обикновеното. При счупване  се разпада на много на брой малки парчета без режещи ръбове и не може да ви нарани,но не  предпазва от взлом и проникване.  Ламинираното Триплексно стъкло не се разпада при счупване. Неговото предимство е, че  предпазва от нежелано проникване и подобрява звукоизолацията в помещението.

How to avoid condensation on windows?

     За образуването на конденз са необходими две неща - влажен въздух и студена повърхност. влажността на въздуха в помещенията се повишава от всичко, което отделя водни пари, като цветя, готвене, пране, хората в помещението и др. Когато влажният въздух достигне студени повърхности като външните стени, рамките на прозорците и техните стъкла, влагата в него се кондензира по тях.Старите дограми не уплътняват добре, в резултат на което се получава постоянно нежелано проветряване, при което влажният въздух напуска помещението, но заедно с него си отива и така ценната топлина. След подмяната на дограмата, помещението се "запечатва", водните пари не могат да го напуснат, влажността на въздуха се- повишава и се появява конденз по най-студените повърхности - най-често стени и стъклопакети. при новото строителство също се получава повишена влажност на въздуха, заради изпаряването на влагата, акумулирана в самите строителни материал. Макар конденза да е рядкост при PVC дограмите, в някой редки и специфични случай високата изолация на дограмата допринася за образуването на конденз. Един от начините да се намали конденза е проветряването.тук е мястото да споменем и ролята в този случай на двуосовите механизми. Ролята на този вид отваряне е да се отвори до такава степен прозореца за проветрение, без това да ви притеснява ,че ще увисне крилото. Отваряйки прозореца се изравнява влажноста с околната среда, която през зимния период е около 60-70 процента и по-висока дори.високата влажност на въздуха задължава поне по три пъти на ден да се отваря прозореца.

What is the difference between Low Emission Glass with hard and soft cover?

      Нискоемисийните стъкла могат да бъдат с твърдо или меко покритие в зависимост от химичния състав на покритието и технологията на нанасяне. Никсоемисийните стъкла с меко покритие могат да се използват само след вграждане в стъклопакет. Нискоемисийните стъкла с твърдо покритие могат да се използват както в стъклопакет, така и при стандартно двойно остъкляване във вече съществуващи прозорци. Тази по-широка приложимост на стъклата с твърдо покритие се отразява в една по-висока цена, въпреки че те са далеч по-неикономични от нискоемисийните стъкла с меко покритие (при използване на нискоемисийни стъкла с твърдо покритие може да се достигне коефициент на топлопредаване u=1,7 w/m2.k. При определени условия нискоемисийните стъкла с меко покритие могат да гарантират u=1,1 w/m2.k). От своя страна стъклата с меко покритие са по-ефективни и по-евтини, но тяхната преработка изисква рязане и измиване при по-специални условия при по-големи инвестиции за специализирано оборудване на машини. това се дължи на по-слабата адхезия на меките покрития към стъклото и тяхната по-малката устойчивост на надраскване.

What is the Argon?

        Това е газ, който ограничава въздушните потоци в пространството между стъклата, осигурява изолация, намалява топлинните загуби през стъклото което води до подобряване на енергийната ефективност на прозореца.